Podręcznik dla pracowników służby zdrowia Electrolux EFC 90600 to kompletne narzędzie do prowadzenia profesjonalnego zarządzania służbą zdrowia. Zawiera szczegółowe instrukcje dotyczące konfiguracji i użytkowania urządzenia, w tym instrukcje dotyczące monitorowania i regulacji parametrów jakości powietrza, monitorowania i identyfikacji parametrów zakłóceń, monitorowania i regulacji temperatury i wilgotności w pomieszczeniach, monitorowania i regulacji wydajności systemu wentylacji, monitorowania i regulacji oświetlenia, monitorowania i regulacji działania systemu bezpieczeństwa, monitorowania i regulacji działania systemu automatycznego monitorowania stanu czynników krytycznych, monitorowania i regulacji działania systemu kontroli dostępu oraz wiele innych. Podręcznik ten ułatwia pracownikom służby zdrowia skuteczne zarządzanie instalacją szpitalną i zapewnia lepszą ochronę pacjentów.
Ostatnia aktualizacja: Podręcznik dla pracowników służby zdrowia Electrolux Efc 90600
14825-1
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
- OpisSzczegóły produktu
- Podstawowe techniki ratownicze
- Zaawansowane krążeniowe procedury ratownicze (Advanced Cardiovascular LifeSupport)
- Resuscytacja noworodków
- Zaawansowane pediatryczne procedury ratownicze (Pediatric Advanced LifeSupport)
- quinoa czarna 200 g
- quinoa czerwona 200 g
- quinoa biała 200 g
- bataty 3 sztuki surowe
- awokado 1 szt.
- czosnek polski
- orzechy nerkowca
- papryczki chilli
- pomidor (lub pomidorki koktajlowe)
- cebulka czerwona
- pasta sezamowa (tahini)
- cytryna
- kolendra
- rozmaryn
- olej kokosowy
- oliwa
- Najpierw upiecz bataty. Pokrój je na ćwiartki (można je jeść ze skórą) i posmaruj olejem kokosowym. Wyłóż na blachę i dodaj świeży rozmaryn. Piecz w temperaturze ok. 220°C od 40 do 60 minut.
- Przygotuj quinoę. Przesyp ją na sitko o drobnych oczkach i przelewaj wodą, dopóki kasza nie przestanie się pienić. Przełóż ją do garnka z wrzącą wodą lub wywarem warzywnym. Płynu w naczyniu powinno być dwukrotnie więcej niż kaszy. Gotuj ją ok. 20 min.
- W tym czasie możesz przygotować guacamole. Dojrzałe awokado umyj i przekrój na pół, wyjmij pestkę. Następnie łyżeczką wydrąż miąższ. Pamiętaj, aby od razu skropić awokado sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Rozgnieć je widelcem. Dodaj posiekany czosnek, cebulę, chilli, sok z połowy cytryny oraz pozbawionego gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec posyp całość posiekaną kolendrą.
- Przed przygotowaniem śmietany z nerkowców, namocz orzechy w wodzie przez ok. 12 h – będą bardziej miękkie. Odcedzone zblenduj z dodatkiem soku z cytryny i pasty tahini. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo wodę, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Na bazie takiej śmietany możesz zrobić dip czosnkowy – dodając do niej 2 ząbki czosnku i sól.
- Bataty są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Zawierają więcej składników odżywczych i są nieco słodsze w smaku.
- Quinoa to inaczej komosa ryżowa. Jest bogatym źródłem węglowodanów. Nie zawiera glutenu, laktozy oraz ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez wszystkich, nawet diabetyków.
- Komosę przed ugotowaniem należy płukać do momentu, aż przestanie się pienić. Aby skrócić jej czas gotowania o połowę, możesz ją wcześniej namoczyć w zimnej wodzie (przez 24 godziny). Quinoa jest już ugotowana, gdy z ziaren zaczynają wychodzić charakterystyczne „ogonki”. Jej gotowanie trwa ok. 20 minut.
- Komosę solimy po jej ugotowaniu. Dodanie soli wcześniej spowoduje, że będzie twarda.
- Śmietana z orzechów nerkowca jest bardzo zdrową alternatywą dla tradycyjnej i może być bazą do wielu sosów. Zamiast czosnku możesz dodać do niej ulubione zioła, aby uzyskać inny efekt. Orzechy nerkowca należy przed zmiksowaniem moczyć przez ok. 10-12 godzin, wtedy będą bardziej miękkie i łatwiej uzyskasz z nich gładką masę.
- Awokado jest wysokotłuszczowym owocem. Zawiera dużo cennych kwasów Omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego warto uwzględniać je w swojej diecie. Awokado dojrzeje szybciej, jeśli włożysz je do papierowej torebki
z dojrzałym jabłkiem. Do wydrążenia miąższu najlepiej używać drewnianej lub silikonowej łyżki. - Strona www: electrolux. pl
- Facebook: facebook. com/electroluxpolska
- Instagram: instagram. com/electrolux_pl
- YouTube: youtube. com/user/electrolux
- Twitter: twitter. com/Electrolux
- Pinterest: pinterest. com/electrolux
Opis
Niniejsze wydanie podręcznika przedstawia Czytelnikom najnowsze zaleceniaprzyjęte w 2005 r. przez ogół specjalistów podczas międzynarodowej konferencjipoświęconej resuscytacji krążeniowo-oddechowej i opiece w nagłych stanachniewydolności krążenia (2005 International Consensus Conference onCardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care Science).Materiały zawarte w niniejszym podręczniku zostały dobrane pod kątem ichistotności dla opieki nad pacjentami oraz możliwości ich adaptacji do formatupodręcznego kompendium.
Uaktualnienie na CD.
Spis treści:
Szczegóły produktu
14825-1Indeks:20412-1Wydawnictwo:Edra Urban & Partner
Ratownik medyczny + filmy online
Autor: Debra A. LejeuneWydanie: 1Rok wyd: 2019Ilość stron: 564Format: 21, 0 x 30, 0 złOprawa: miękkaISBN: 978-83-7609-807-4Cena114, 81 złCena podstawowa129, 00 zł W magazynie
Intensywna terapia
Autor: Marino Paul L., (red. ) Kubler AndrzejWydanie: 3Rok wyd: 2009Ilość stron: 1090Format: 16, 0 x 23, 5 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-7609-065-889, 00 złPierwsza pomoc medyczna dla studentów fizjoterapii
Autor: (red. ) Olszewski Jurek Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 168 Format: 21, 0 x 29, 5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-61058-32-829, 00 złWytyczne resuscytacji 2010
Autor: (red. ) Andres Janusz Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 286 Format: 21, 0 x 29, 0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-89610-10-246, 00 złStany nagłe w podstawowej opiece zdrowotnej
Autor: (red. ) Guzik Bartłomiej, Grodzicki Tomasz, Guzik TWydanie: 1Rok wyd: 2021Ilość stron: 170Format: 16, 5 x23, 5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-7988-319-699, 00 złObecnie brak na stanieEKG w medycynie ratunkowej i pomocy doraźnej
Autor: Matthias Jahn, Frank LoweWydanie: 1Rok wyd: 2021Ilość stron: 260Format: 21, 0 x 27, 0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-66548-56-579, 21 zł8 April 2015
Sposób odżywiania odkrywa kluczową rolę w życiu każdego z nas. Wpływa na nasze zdrowie, kondycję, a także samopoczucie. Wiedzą o tym zwłaszcza sportowcy, dla których spożywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków stanowi nieodłączny element codzienności. Warto iść za ich przykładem i zadbać o to, by nasza dieta była bogata w wartościowe składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Tym bardziej, że nie oznacza to wcale rezygnacji ze smaku. Justyna Mizera, dietetyczka sportowa i gość wczorajszego odcinka programu Tajemniczy Składnik, podzieliła się swoimi sekretami na przygotowanie zdrowych i pysznych posiłków. Poniżej zdradzamy przepis na pieczone bataty z rozmarynem i dodatkami oraz wskazówkami, jak je przygotować.
Pieczone bataty z rozmarynem i dodatkami
(quinoą oraz guacamole z dipem na bazie śmietany z orzechów nerkowca)
Justyna Mizera, dietetyczka sportowa
Składniki:
Przygotowanie:
Porady eksperta
Zdrowo i smacznie
Electrolux, korzystając z ponad 90-letniego doświadczenia we współpracy z profesjonalistami, przenosi ich sekretne metody do urządzeń domowych. Oferuje gamę piekarników parowych, które pozwalają uzyskiwać rezultaty godne najlepszych restauracji na świecie. W piekarnikach parowych CombiSteam DeLuxe 3w1 mamy do dyspozycji 3 programy wykorzystujące wyjątkową moc pary, w tym połączenie pary i gorącego powietrza oraz gotowanie na parze. Piekarnik CombiSteam SousVide pozwala na korzystanie z techniki sous-vide, stosowanej w kuchniach najlepszych restauracji na świecie. Piekarnik CombiSteam Pro to najbardziej zaawansowany piekarnik parowy. Oprócz programów parowych i funkcji sous-vide, został dodatkowo wyposażony w unikalny czujnik wilgotności, który automatycznie dobiera do danej potrawy takie parametry jak temperatura, wilgotność oraz czas przyrządzania. Przygotowywanie potraw z użyciem pary pozwala zachować większą ilość cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale także wydobywa z nich głęboki smak. Dzięki piekarnikom parowym możemy cieszyć się więc smacznymi i co najważniejsze, zdrowymi daniami.
Więcej przepisów oraz cennych wskazówek poznacie w programie Tajemniczy Składnik, emitowanym w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz na stronie www. pl! Serdecznie zapraszamy!
Link do pobrania zdjęć: http://we. tl/TjqM9270r9
Więcej informacji:
Kontakt dla mediów:
Magdalena Jakubowska
Multi Communications
e-mail: electrolux@multipr. pl
tel. : 662 182 904
Małgorzata Czerepanow
tel. : 604 089 923
Electrolux jest wiodącym na świecie producentem urządzeń gospodarstwa domowego, które powstają w oparciu o wnikliwą analizę potrzeb konsumentów i są udoskonalane dzięki ścisłej współpracy z profesjonalistami. Electrolux oferuje starannie zaprojektowane i innowacyjne rozwiązania dla szerokiej gamy sprzętów, m. in. chłodziarko-zamrażarek, zmywarek, pralek, kuchni, odkurzaczy, klimatyzatorów oraz drobnych urządzeń AGD. Dbałość o detale i funkcjonalność produktów powoduje, że odpowiadają one rzeczywistym potrzebom zarówno konsumentów, jak i profesjonalistów. W skład Grupy Electrolux wchodzą marki: Electrolux, Zanussi, AEG oraz Electrolux Grand Cuisine, które każdego roku sprzedają ponad 50 milionów produktów w ponad 150 krajach. W 2013 roku wartość sprzedaży Grupy wyniosła 109 miliardów koron szwedzkich. Grupa zatrudniała 61 000 pracowników. Więcej informacji na www. pl oraz https://newsroom. com/pl/.
Tags: Para, Tajemniczy Składnik | Posted in: Aktualności, Przepisy kulinarne
Większość z nas zaczyna dbać o zdrowie, dopiero gdy zdarzy nam się zachorować. Jednak profesjonalistów świadczących usługi medyczne to zdanie nie dotyczy. W służbie zdrowia powinni być Państwo odpowiedzialni za zdrowie pacjentów 24 godziny na dobę, każdego dnia.
Jak każdy wie, już wiele lat temu zrozumieliśmy jak ważnym aspektem każdej placówki zdrowotnej jest higiena. Oczywiste jest, że nikt nie chciałby się spotkać z infekcją nabytą w ośrodku medycznym.
W Electrolux Laundry Systems doskonale zdajemy sobie sprawę z różnicy między czystością tkanin, a tkaninami dokładnie odkażonymi. To właśnie dla tego jesteśmy ekspertami w dziedzinie zachowania higieny pralnictwa w służbie zdrowia.